Krešimir Kralj, rođen 02.03.1976. godine u Zagrebu. Od 1995 godine do 2012 živi i radi
u Kaliforniji gdje upoznaje Richarda Grafa preko Društva povjesničara u Sacramentu i od 1997.-1999. godine radi pod njegovim mentorstvom i izučava izradu vitraja i restauraciju arhitektonskog stakla. Njegov najznačajniji projekat u kojem sudjeluje je restauracija vitraja Stanford’s window u Crkvi Sv. Pavla u Sacramentu.

Restauracija je trajala duže od 7 godina, Krešimir sudjeluje u zadnje 2 godine projekta tijekom kojih stječe Master craftsman status i izučava tehnike koje stari majstori prenose s generacije na generaciju. Richard Graf je 3. generacija naučnika najpoznatijeg svjetskog majstora Louis Comfort Tiffany, osnivatelja Tiffany Studios, Oyster bay New York, najpoznatijeg svjetskog branda u izradi vitraja.

Ubrzo dobiva i odobrenje za restauraciju od Ministarstva za zaštitu spomenika kulture u Fresnu i Sacramentu te počinje ugovarati poslove izrade i restauracije vitraja. Jedan od značajnijih klijenata je bio John T. Steinbock, rimsko-katolički biskup od Fresna te sklapa ugovor za restauraciju i izradu vitraja za sve poslove na području biskupije Sjeverna i centralna Kalifornija.

Isto tako je tvrtka Kralj Studios sklapala ugovore za obnovu i izradu vitraja i arhitektonskog stakla sa Msgr Coohlo Harguindeguy, Msgr Daniel Avilla za obnovu vitraja u njihovim crkvama te ostalim privatnim naručiteljima: Jerry Lewis, Bruce Canapa, Roger Watters, Mark Skomswold i mnogi drugi.

Tokom 2016. godine otvara tvrtku Paramus d.o.o. za proizvodnju i usluge unutar koje se bavi izradom vitraja preko branda Kralj studios za razne klijente, među kojima je Josip Đakić, Antun Presečki, Stjepan Kos i mnogi drugi. Posljednji projekat na kojem sam je radio jest izrada vitraja za Muzej stari grad Đurđevac.

U slučaju da je potrebno oslikavanje vitraja, uspostavljena je suradnja sa akademskim slikarima te se izrađuje elaborat projekta prije samog početka.

Njegov plan je nastavak razvoja poslovanja izrade i obnove vitraja preko imena Kralj studios i izrada projekata na mnogim kulturnim dobrima i brojnim privatnim klijentima.

Stručna osposobljenost

Tijekom rada na izradama i restauracijama vitraja, odrađeno je nekoliko desetaka projekata od kojih su najznačajniji:

  1. Restauracija Stanford’s window na The Saint Paul’s church, Sacramento
  2. Izrada novih prozora po uzoru na stare na Saint John’s Cathedral Fresno, CA
  3. Izrada po narudžbi prozora u interijeru – Saint Anthony Church Fresno, CA
  4. Popravak i posveta Saint Brigid church
  5. Izrada po povjesnim specifikacijama – Stari grad Đurđevac – 2 projekta